Adoptio

Pienessä Suomessa harvoin tulee miettineeksi koirien valtavaa ylipopulaatiota maailmassa.

Mm. Venäjällä, Romaniassa, Espanjassa ja Kreikassa, kodittomien koirien suuret laumat yrittävät selviytyä. Koiraa tai kissaa ei ole tarkoitettu villiksi luontoon. Näiden kesyeläinten kohtalona on jäädä auton alle, nääntyä nälkään, kuolla reviiri- ja ruokataisteluissa ja kaikista useimmin, kuolla tauteihin. Parvo ja penikkatauti ovat rajuja, äärimmäisen tuskallisia tapoja kuolla. Kodittomien lemmikkieläinten määrät lasketaan miljoonissa eläimissä. On eettinen vaihtoehto miettiä tätä, ennen uuden pennun ostamista. Pentuja syntyy suunnattomat määrät ja eläinsuojelijoiden avulla osa pennuista saadaan turvaan. Näin sinulla on mahdollisuus antaa koti sitä kipeästi tarvitsevalle eläimelle.

Adoptoidut koirat jalostuvat voimakkaassa tautipaineessa useimmiten erittäin sitkeiksi ja vahvoiksi. Vain vahvimmat pennut ovat selvinneet hengissä. Ne ovat usein helppoja laumakoiria, selviytymisen edellytys on tulla toimeen toisten koirien (ja kissojen, marsujen, frettien, hevosten yms.) kanssa. Jokainen koira voi tietysti aina sairastua. Teemme kuitenkin kaikkemme, että saat terveen, kotikoiraksi sopivan karvakaverin. Jos jokin menee pieleen, olemme yhdistyksenä aina tukenasi.

Mitä adoptointi sitten käytännössä on?

Kohdemaassamme Romaniassa tuemme eläinsuojelijoiden työtä. Heidän elämäntehtävänsä on auttaa niin montaa eläintä kuin pystyvät. Narttukoiria otetaan kiinni ja steriloidaan, löytöpentueita yritetään saada eristettyä taudeilta rokotuksiin asti ja luovuttamaan adoptioon kun rokotukset ja tautitestaukset on saatu tehtyä. Ilman kotia jää aina osa pennuista, ja tarjontaa on huimasti nuorissa, noin vuotiaissa koirissa. Tämän ikäinen koira sopeutuu vielä hyvin uusiin kuvioihin.

Koiria adoptoidaan valtavasti. Uusia koteja ei silti koskaan ole tarpeeksi. Eläinsuojelijoiden koteihin kertyy jopa satoja eläimiä, joiden ylläpito on raskasta ja kallista. Jokainen adoptoitu koira pelastaa ainakin kaksi koiraa. Itsensä, ja sen seuraavan, jolle paikka vapautuu tarhalta.

Mitä tarkoittaa Onnentassukoiran adoptio?

Rescuekoiralle kodin tarjoaminen on eläinsuojeluteko. Koditon koira saa mahdollisuuden onnelliseen ja turvalliseen elämään. Adoptio-termillä tarkoitetaan sitä, että rescuekoiraa ei voi ostaa, vaan sille valitaan koiralähtöisesti aina koiralle paras koti. Koiralle parhaita koteja on monenlaisia, riippuen siitä mitä juuri tietty koira tarvitsee.

Adoptoitu koira on adoptoijan täysin oma. Onnentassujen adoptiotiimi neuvoo ja tukee kaikessa, yhdistys on tukena ja turvana myös adoption jälkeen.

Yhdistyksemme toimii täysin vapaaehtoisvoimin. Eläinsuojelijat, joita tuemme Romaniassa eivät ansaitse koirilla, vaan päinvastoin: he käyttävät omat palkkatulonsa koirasuojiensa ylläpitoon ja pelastamiensa eläinten hoitamiseen. Adoption kulukorvauksella katetaan eläimen koirasuojalla olemista ennen lentoa, mahdollisia terveydenhoitokuluja, sterilisaatio, Suomeen tulon valmistelut sekä matkustuskustannukset Suomeen. Onnentassut ry antaa osan adoptiomaksusta koiran pelastaneelle eläinsuojelijalle Romaniassa. Haluamme tällä tavoin tukea eläinsuojelijoiden toimintaa ja auttaa myös adoptioon soveltumattomien eläinten ylläpidossa.

Adoptiohakemus ja rescuekoiran kodin kriteerit

Onnentassut ry:n koiravaraajat kartoittavat adoptiohakemuksien avulla tarjolla olevia koteja.  Voit tarjota kotia adoptiolistalla olevalle koiralle tai laittaa Onnentassuille adoptiohakemuksen jossa ei nimetä tiettyä koiraa.

Kodilla on oltava rescuekoiraan sitoutunut arvomaailma, kodissa ja elämässä tilaa tarjota koiralle olosuhteet hyvään elämään. Tarjolla olevan kodin taloudellisista resursseista olemme adoptioprosessihaastatteluissa kiinnostuneita siksi, että varmistamme kodin pystyvän tarjoamaan turvallisen elämän koiralle. Turvalliseen elämään kuuluu myös varautuminen mahdollisiin yllättäviin eläinlääkärikuluihin.

Rescuekoiran elämän taustaa ei useimmiten tiedetä, joten sekä kodittomuuden olosuhteet, että geeniperimä saattavat aiheuttaa haasteita; koiralla voi esimerkiksi olla piileviä vammoja auton töytäisystä tai muusta vahingoittumisesta jotka eivät pintahaavojen parannuttua ole kenties havaittavissa kuin vasta kotiolosuhteissa tai koiran ikääntyessä esimerkiksi nivelrikkona rikkoutuneessa luussa.