Adoptio

Pienessä Suomessa harvoin tulee miettineeksi koirien valtavaa ylipopulaatiota maailmassa.

Mm. Venäjällä, Romaniassa, Espanjassa ja Kreikassa, kodittomien koirien suuret laumat yrittävät selviytyä. Koiraa tai kissaa ei ole tarkoitettu villiksi luontoon. Näiden kesyeläinten kohtalona on jäädä auton alle, nääntyä nälkään, kuolla reviiri- ja ruokataisteluissa ja kaikista useimmin, kuolla tauteihin. Parvo ja penikkatauti ovat rajuja, äärimmäisen tuskallisia tapoja kuolla. Kodittomien lemmikkieläinten määrät lasketaan miljoonissa eläimissä. On eettinen vaihtoehto miettiä tätä, ennen uuden pennun ostamista. Pentuja syntyy suunnattomat määrät ja eläinsuojelijoiden avulla osa pennuista saadaan turvaan. Näin sinulla on mahdollisuus antaa koti sitä kipeästi tarvitsevalle eläimelle.

Adoptoidut koirat jalostuvat voimakkaassa tautipaineessa useimmiten erittäin sitkeiksi ja vahvoiksi. Vain vahvimmat pennut ovat selvinneet hengissä. Ne ovat usein helppoja laumakoiria, selviytymisen edellytys on tulla toimeen toisten koirien (ja kissojen, marsujen, frettien, hevosten yms.) kanssa. Jokainen koira voi tietysti aina sairastua. Teemme kuitenkin kaikkemme, että saat terveen, kotikoiraksi sopivan karvakaverin. Jos jokin menee pieleen, olemme yhdistyksenä aina tukenasi.

Mitä adoptointi sitten käytännössä on?

Kohdemaassamme Romaniassa tuemme eläinsuojelijoiden työtä. Heidän elämäntehtävänsä on auttaa niin montaa eläintä kuin pystyvät. Narttukoiria ja kissoja otetaan kiinni ja steriloidaan, löytöpentueita yritetään saada eristettyä taudeilta rokotuksiin asti ja luovuttamaan adoptioon kun rokotukset ja tautitestaukset on saatu tehtyä. Ilman kotia jää aina osa pennuista, ja tarjontaa on huimasti nuorissa, noin yksivuotiaissa koirissa (ja kissoissa). Tämän ikäinen eläin sopeutuu vielä hyvin uusiin kuvioihin.

Koiria adoptoidaan valtavasti. Uusia koteja ei silti koskaan ole tarpeeksi. Eläinsuojelijoiden koteihin kertyy jopa satoja eläimiä, joiden ylläpito on raskasta ja kallista. Jokainen adoptoitu koira ja kissa pelastaa ainakin kaksi eläintä. Itsensä, ja sen seuraavan, jolle paikka vapautuu tarhalta.

Mitä tarkoittaa Onnentassukoiran  tai kissan adoptio?

Rescue-eläimelle kodin tarjoaminen on eläinsuojeluteko. Koditon eläin saa mahdollisuuden onnelliseen ja turvalliseen elämään. Adoptio-termillä tarkoitetaan sitä, että eläintä ei voi ostaa, vaan sille valitaan aina juuri sille sopiva paras koti. Parhaita koteja on monenlaisia, riippuen siitä mitä juuri tietty koira tai kissa tarvitsee.

Adoptoitu eläin on adoptoijan täysin oma. Onnentassujen adoptiotiimi neuvoo ja tukee kaikessa, yhdistys on tukena ja turvana myös adoption jälkeen.

Yhdistyksemme toimii täysin vapaaehtoisvoimin. Eläinsuojelijat, joita tuemme Romaniassa eivät ansaitse eläimillä, vaan päinvastoin: he käyttävät omat palkkatulonsa eläinsuojiensa ylläpitoon ja pelastamiensa eläinten hoitamiseen. Adoption kulukorvauksella katetaan eläimen koira/kissa-suojalla olemista ennen lentoa, mahdollisia terveydenhoitokuluja, sterilisaatio, Suomeen tulon valmistelut sekä matkustuskustannukset Suomeen. Onnentassut ry antaa osan adoptiomaksusta eläimen pelastaneelle eläinsuojelijalle Romaniassa. Haluamme tällä tavoin tukea eläinsuojelijoiden toimintaa ja auttaa myös adoptioon soveltumattomien eläinten ylläpidossa.

Adoptiohakemus ja kodin kriteerit

Onnentassut ry:n koira ja kissavaraajat kartoittavat adoptiohakemuksien avulla tarjolla olevia koteja.  Voit tarjota kotia adoptiolistalla olevalle koiralle/kissalle tai laittaa Onnentassuille adoptiohakemuksen jossa ei nimetä tiettyä eläintä.

Kodilla on oltava rescueeläimeen sitoutunut arvomaailma, kodissa ja elämässä tilaa tarjota olosuhteet hyvään elämään. Tarjolla olevan kodin taloudellisista resursseista olemme adoptioprosessihaastatteluissa kiinnostuneita siksi, että varmistamme kodin pystyvän tarjoamaan turvallisen elämän. Turvalliseen elämään kuuluu myös varautuminen mahdollisiin yllättäviin eläinlääkärikuluihin.

Rescuekoiran tai kissan elämän taustaa ei useimmiten tiedetä, joten sekä kodittomuuden olosuhteet, että geeniperimä saattavat aiheuttaa haasteita; eläimellä voi esimerkiksi olla piileviä vammoja auton töytäisystä tai muusta vahingoittumisesta jotka eivät pintahaavojen parannuttua ole kenties havaittavissa kuin vasta kotiolosuhteissa tai koiran/kissan ikääntyessä esimerkiksi nivelrikkona rikkoutuneessa luussa.