Loading...
Adoptio2018-09-07T15:08:25+02:00

Adoptio

Pienessä Suomessa harvoin tulee miettineeksi koirien valtavaa ylipopulaatiota maailmassa.

Mm. Venäjällä, Romaniassa, Espanjassa ja Kreikassa, kodittomien koirien suuret laumat yrittävät selviytyä. Koira tai kissa ei ole tarkoitettu villiksi luontoon. Näillä kesyeläimillä kohtalona on jäädä auton alle, nääntyä nälkään, kuolla reviiri- ja ruokataisteluissa – ja kaikista useimmin, kuolla tauteihin. Parvo ja penikkatauti ovat rajuja, äärimmäisen tuskallisia tapoja kuolla. Kodittomien lemmikkieläinten määrät lasketaan miljoonissa eläimissä. On eettinen vaihtoehto miettiä tätä, ennen uuden pennun ostamista. Pentuja syntyy suunnattomat määrät, joista eläinsuojelijoiden avulla osa pennuista saadaan turvaan taudeilta ennen rokotuksia, ja sinulla on eettinen mahdollisuus kipeästi kotia tarvitsevaan koiranpentuun.

Adoptoidut koirat jalostuvat voimakkaassa tautipaineessa useimmiten erittäin sitkeiksi ja vahvoiksi. Vain vahvimmat pennut ovat selvinneet hengissä. Ne ovat usein helppoja laumakoiria, selviytymisen edellytys on tulla toimeen toisten koirien (ja kissojen, marsujen, frettien, hevosten yms.) kanssa. Jokainen koira voi tietysti aina sairastua. Teemme kuitenkin kaikkemme, että saat terveen, kotikoiraksi sopivan karvakaverin. Jos jokin menee pieleen, olemme yhdistyksenä aina tukenasi.

Eläimen hankkiminen tulee harkita tarkkaan. Se elää jopa 15 vuotta, eikä sillä ole mitään muuta kuin Sinut ja perheesi. Kannattaa myös miettiä, onko perheessä mahdollista pitää kahta koiraa. Voimakkaasti, useita sukupolvia laumaantunut koira voi hyvin, jos sillä on lajitoveri. Aina tietysti on adoptoitavissa myös koiria, jotka syystä tai toisesta sopivat paremmin ainoiksi eläimiksi. Koiravanhus on usein ihmisvanhuksen ainut ja paras ystävä. Vanha koira usein viihtyy ainoana koirana, eikä vaadi enää rajuja leikkejä ja toimintaa.

Mitä adoptointi sitten käytännössä on?

Kohdemaassamme Romaniassa tuemme eläinsuojelijoiden työtä. Heidän elämäntehtävänsä on auttaa niin montaa eläintä kuin pystyvät. Narttukoiria otetaan kiinni ja steriloidaan, löytöpentueita yritetään saada eristettyä taudeilta rokotuksiin asti ja luovuttamaan adoptioon kun rokotukset ja tautitestaukset on saatu tehtyä. Ilman kotia jää aina osa pennuista, ja tarjontaa on huimasti nuorissa, noin vuotiaissa koirissa. Tämän ikäinen koira sopeutuu vielä hyvin uusiin kuvioihin.

Koiria adoptoidaan valtavasti. Uusia koteja ei silti koskaan ole tarpeeksi. Eläinsuojelijoiden koteihin kertyy jopa satoja eläimiä, joiden ylläpito on raskasta ja kallista. Jokainen adoptoitu koira pelastaa ainakin kaksi koiraa. Itsensä, ja sen seuraavan, jolle paikka vapautuu tarhalta.