Onni ja Lola

Onni (kastroitu uros, n. 1-vuotias) ja
Lola (steriloitu narttu, n. 1-vuotias)
Onni ja Lola saapuivat Suomeen toukokuun lopulla kotihoitoon. Tämä hurmaava kaksikko on iloinen, leikkisä ja utelias. Näiden kanssa ei aika käy pitkäksi ja arki on monin verroin hauskempaa.
Romanialainen eläinsuojelija Marius Ionut löysi Onnin ja Lolan Targovisten kaduilta viime talvena. Lola oli löydettäessä kantavana ja se synnytti tarhalle kuusi pentua, joista kolme selviytyi ja ne ovat edelleen tarhalla kotia odottamassa. Onnia Marius yritti pitkään saada kiinni, mutta Onni oli kovin pelokas ja pakeni. Lopulta poika kuitenkin saatiin kiinni ja koirasuojalle turvaan ja reipastumaan.
Vaikka Onnin ja Lolan tiet johtivat koirasuojalle hieman eri aikaan, tämä kaksikko tukeutui jo siellä toisiinsa. Matka Suomeen taittui samassa kuljetushäkissä ja kotihoidossa ne ovat täysin hitsautuneita toisiinsa. Molemmilla on alussa ujoutta uusia ihmisiä ja tilanteita kohtaan ja tuntuu, että yhdessä niiden on turvallisempaa kohdata muu maailma. Ne leikkivät keränä toistensa kimpussa öristen ja nukkuvat toisistaan turvaa hakien. Siksi Onnille ja Lolalle etsitäänkin ensisijaisesti yhteistä kotia.
Onni ja Lola ovat molemmat arviolta hieman yli vuoden ikäisiä eli nuoria koiria molemmat. Ne ovat kooltaan pieniä: Lola painaa noin 6 kiloa ja Onni noin 4 kiloa. Vaikka kummankaan koiran rotutaustasta ei ole mitään varmuutta, Onnissa näyttäisi olevan shitsua ja Lolassa mahdollisesti havannankoiraa. Kumpikin koira on Romaniassa steriloitu/kastroitu.
Emme tiedä Onnin tai Lolan aiemmista elämänvaiheista ja kokemuksista mutta molemmilla on alussa luottamuspulaa uusien ihmisten suhteen. Kumpikin kuitenkin reipastuu nopeasti, kun huomaavat, ettei mitään pahaa tapahdu. Lähtökohtaisesti tämä kaksikko on kiinnostunut ihmisistä ja läheisyydestä ja ne kiintyvät nopeasti. Yöt parivaljakko nukkuu kotihoitajan peiton alla.
Ruoka on suuri intohimo tälle parivaljakolle, mutta sen ymmärtää oikein hyvin, kun ovat joutuneet olemaan nälässä ja etsimään oman ruokansa kaduilta. Mutta kiistoja ei ole ruuasta tullut kotihoitoperheen muiden koirien kanssa vaikka ne yrittävät mennä toisten kupeille, kun ovat omansa hotkineet tyhjiksi. Molemmat uskovat kiltisti, kun toinen koira näyttää niille rajat.
Koirat pelastanut Marius varoitteli korkeasta karkausriskistä mutta alun totuttelun jälkeen molemmat ulkoilevat iloisesti omalla pihallaan ja kipittävät tyytyväisenä kotiovea kohti tarpeensa tehtyään. Molemmat ovat kovin innoissaan sisätiloista ja pehmeästä sohvasta. Sisäsiisteyden opettelu on sujunut hyvin ja pieniä vahinkoja sattuu enää harvoin. Tarpeiden teko pihalle onnistuu aina heti kun sinne mennään.
Hihnassa kulkemistakin on kotihoidossa harjoiteltu ahkerasti ja molemmat osaavat jo kulkea ulkona remmissä. Onni tosin vähän välillä pyristelee ja kulku on vielä hidasta, kun pitää varmistella, ettei mikään uhkaa pusikoista. Pihatietä kauemmaksi ei parivaljakko juurikaan ole lähtenyt, vaan kipittävät reippaasti takaisin turvalliseen pihaan. Karkausriski ulkoillessa varsinkin Onnin kohdalla tulee tarkoin huomioida, koska se saattaa pelästyä voimakasta ääntä, autoa tai vierasta ihmistä ja yrittää sillloin sännätä karkuun.
Molemmilla on jonkin verran eroahdistusta ja ne saattavat jäädä haukkumaan, kun hoitaja lähtee kotoa. Myös ruuan jakelua ja uloslähtöä säestetään haukulla.
Arkuudesta, karkausriskistä ja haukkuherkkyydestä johtuen Onni ja Lola luovutetaan vain kotiin, jossa on oma piha ja mielellään aidattu sellainen. Koiria ei luovuteta kerrostaloon.
Tämä nuori parivaljakko on nokkela ja oppivainen. Molemmat tottelevat käskyjä tosi hienosti, tulevat luokse kutsuttaessa ja lopettavat pyydettäessä ei-toivotun toiminnan. Ne ovat energisiä ja peuhaavat paljon keskenään. Onni pentumaiseen tapaan kerää kenkiä ja sukkia ja leikkii leluilla. Ja kaikkien lattialle tippuneiden tavaroiden purutuntumaa pitää kokeilla.
Tästä kaksikosta saa mitä parhaimmat perheenjäsenet tuomaan iloa ja touhua arkeen. Onnille ja Lolalle etsitään sitoutunutta ja rakastavaa kotia, joka tarjoaa turvallisen ympäristön ja tasaiset arjen rutiinit. Nämä herkät pikkuiset tarvitsevat lempeyttä ja uudet asiat tulee opettaa positiivisen vahvistamisen kautta. Pikkulapsiperheen arki on tälle kaksikolle liian stressaavaa mutta tulevassa perheessä voi olla koiriin tottuneita hieman varttuneempia lapsia, jotka osaavat antaa koirille niiden tarvitsemaa rauhaa. Perheeseen mahtuu myös muita koiria, koska Onni ja Lola suhtautuvat hyvin toisia lajikumppaneitaan kohtaan ja ne osaavat antaa tilaa itseään vanhemmille koirille. Suhtautumisesta kissoihin ei ole tietoa.
Onnia ja Lolaa pääsee sovitusti tapaamaan niiden kotihoitopaikkaan Hämeenlinnaan adoptiohaastatteluiden jälkeen.
Tutustu sivullamme tarkasti adoptioprosessiin ja harkitse, oletko sitoutunut rescue-koiraan perheenjäsenenäsi koiran loppuelämän ajan. Adoptoijan tulee olla valmistautunut myös mahdollisiin haasteisiin. Mikäli asiaan perehdyttyäsi olet kiinnostunut Onnista ja Lolasta, täytä adoptiohakemus:
Eläinten tuonnissa Suomeen käytämme viranomaisvaatimusten mukaisesti TRACES – järjestelmää. Adoptiokoiramme tulevat Suomeen rokotettuina, loishäädettyinä, tautitestattuina, sirutettuina ja steriloituna.
Onnentassut ry on sitoutunut vastuulliseen rescuetoimintaan ja noudattaa suomalaisten rescueyhdistysten luomia yhteisiä Responsible Rescue -toimintakriteereitä.